© VYDAVATEĽSTVO TATRAN

Lahodne s Ellou

Lahodne s Ellou

Najpredávanejšia kulinárska novinka z Veľkej Británie, ktorá zabodovala aj v USA. Krásna kniha plná zdravých receptov

Lahodne s Ellou je názov jedinečnej kuchárskej knihy, ktorú na základe svojich vlastných skúseností napísala známa britská blogerka Ella Woodwardová. Jedinečnosť kuchárky nie je len v jedinečnom štýle a životnom príbehu autorky – radikálnou zmenou stravy sa jej podarilo vyliečiť z choroby, ktorú lekári označili za nevyliečiteľnú. Ella prináša dobré a zaujímavé recepty, v ktorých používa netradičné a dávno zabudnuté suroviny. V našich obchodoch ich dostaneme, ale nevieme ich používať.

  • ISBN: 978-80-222-0741-6
  • EAN: 9788022207416
  • Počet strán: 256
  • Väzba: tvrdá s prebalom
  • Jazyk: slovenský
  • Formát: 170 x 234 mm
  • Dátum vydania: 19.8.2015
  • Žáner: Zdravá výživa, diety / Vegetariánstvo a Vegánstvo

17.90 € Doporučená cena

O knihe

Elle Woodwardovej diagnostikovali v roku 2011 veľmi zriedkavú chorobu, pri ktorej tradičná medicína na plnej čiare zlyhávala. Vtedy sa Ella rozhodla vziať liečbu do vlastných rúk. Inšpirovala sa príbehmi iných ľudí v podobnej situácii a radikálne zmenila svoj životný štýl, najmä stravovanie. Zo dňa na deň z jedálnička vyhodila mäsové a mliečne výrobky, cukor, lepok, spracovávané a chemicky ošetrované potraviny a nahradila ich ovocím, zeleninou a potravinami na prírodnej, rastlinnej báze. Všetky svoje pokusy a úspechy, či už v liečbe alebo varení, od začiatku zverejňovala na internetovom blogu a po jeho mimoriadnom úspechu uviedla na trh aj svoju prvú knihu. Bývalá milovníčka sladkostí, ktorú kuchárske umenie predtým vôbec nezaujímalo, ponúka knihu plnú zaujímavých receptov a návodov na to, ako jesť zdravo, výživne a zároveň veľmi chutne.

Ukážka z knihy

Túto knihu venujem všetkým ľuďom, ktorí ma sprevádzali počas písania blogu Deliciously Ella. Nezvládla by som to bez vašej priazne, podpory a nadšenia. Dúfam, že vám dodám aspoň toľko inšpirácie, koľko ste dali vy mne. Ani neviem dostatočne vyjadriť, ako veľa pre mňa znamená, že ste pri mne stáli a ešte vždy stojíte.

MÔJ PRÍBEH 

Pred štyrmi rokmi som bola úplne závislá od sladkého, totálna maniačka na cukor. Sladkosti som zbožňovala odjakživa, medzi najobľúbenejšie jedlá môjho detstva patril chlieb s Nutellou a čosi, čo sme volali čokoládový zlepenec. Čokoládový zlepenec chutil báječne a bol presne taký lepkavý, ako to mal v názve. Výrobe čokoládového zlepenca predchádzal nájazd do špajzy. Všetky možné dobroty, čo sme na jej poličkách so sestrami objavili, sme potom nahádzali do jedného hrnca. Väčšinou išlo o mix mliečnej čokolády, cukríkov marshmallows, gumových medvedíkov, karameliek, melasového sirupu a chrumkavých ryžových cereálií, ktoré sme následne v hrnci roztopili, až vznikla mäkučká zmes čokoládovej lahôdky. Všetky tri sme si potom posadali okolo hrnca a s lyžičkami v ruke zdolali celý jeho obsah. Moja láska k čokoláde odvtedy len rástla, až som sa dostala do bodu, keď sme počas prvého ročníka na univerzite v St. Andrews s kamarátmi v podstate prežívali na lahodnej kombinácii zmrzliny Ben & Jerry’s, kopcov čokolády (ideálne s karamelovou plnkou) a množstva šumivých cukríkov. Fičali sme na polotovaroch a hotových jedlách plných cukru a ich výživová hodnota nás vôbec nezaujímala.

Znie až neuveriteľne, ako výrazne sa moje stravovanie zmenilo v takom krátkom čase. Možno mi pri listovaní touto knihou ani nebudete veriť, že som kedysi jedávala takto. Ešte bláznivejšie sa vám bude zdať, že som ovocie a zeleninu nikdy nemala rada. Vážne. Až na banány a varenú kukuricu som sa držala v bezpečnej vzdialenosti od všetkého, čo i len zdiaľky zaváňalo ovocím a zeleninou.

Zrazu sa však všetko zmenilo. V lete roku 2011, práve keď som ukončila druhý ročník vysokej školy, mi diagnostikovali pomerne zriedkavú chorobu s názvom syndróm posturálnej tachykardie. Je to veľmi zvláštne ochorenie a ani moja najbližšia rodina a priatelia doteraz celkom nechápu, o čo ide. Tento syndróm úplne vyradí z funkcie autonómnu nervovú sústavu: sústavu, ktorá kontroluje všetko, čo má v tele fungovať automaticky – tlkot srdca, trávenie, krvný obeh, imunitný systém a podobne. Viete si asi predstaviť, že to malo zásadný vplyv na celý môj život. Doslova som nevládala prejsť po ulici, spávala som šestnásť hodín denne, trpela chronickými bolesťami, stratou vedomia, neutíchajúcim búšením srdca, neznesiteľnými problémami so žalúdkom, neustálymi bolesťami hlavy a inými ťažkosťami. Poviem vám, nič zábavné. Navyše som deväťdesiatpäť percent času ležala v posteli, takže život, aký som dovtedy poznala, bol nenávratne preč.

Takáto choroba predstavovala ťažkú skúšku, akú som si dovtedy nevedela ani len predstaviť. Vždy som bývala zdravá a nič podobné som nečakala. V tom čase som mala len devätnásť, trávila som leto v Paríži, kde som sa venovala modelingu a užívala si život plnými dúškami. Poriadne mnou otriaslo, keď som sa v priebehu niekoľkých týždňov ocitla na nemocničnom lôžku, no keď
sa výlety do nemocnice čoraz viac predlžovali a lekárovi za lekárom dochádzali nápady, čo by mi mohlo byť, úplne som sa zrútila. Po štyroch mesiacoch nemocničných vyšetrení a testov mi konečne stanovili diagnózu a dodnes si pamätám, ako nesmierne som si vydýchla, keď jeden úžasný doktor moju chorobu pomenoval. Aspoň mi už nikto nemohol tvrdiť, že je len psychická!

Problémom však zostávalo, že hoci moja choroba už mala meno, nič sa v podstate nezmenilo, aspoň nie do takej miery, ako som dúfala. Naordinovali mi celý rad liekov a steroidov, z ktorých mi mnohé pridali nové príznaky a ani jeden skutočne nepomohol. Stále som ležala, čo vo mne vyvolalo pocit izolácie, navyše som stratila sebadôveru a sebavedomie. Nedokázala som rozvíjať vzťahy s priateľmi, sčasti pre nedostatok energie a neprestajnú túžbu po spánku, ale aj preto, že som sa ľuďom hanbila povedať, čo mi je. Nechcela som, aby sa na mňa pozerali ako na nejakého invalida. Cítila som sa ako úplne odlišný tvor z inej planéty a len ťažko som sa stotožňovala so životom iných ľudí.

V januári roku 2012 som sa predsa len rozhodla vyskúšať život normálneho človeka. S priateľom sme sa vybrali na výlet do Marrákeša, ktorý sa však skončil fiaskom a mňa napokon doniesli domov napoly v bezvedomí a na invalidnom vozíku. Isteže, bola som v strašnom stave, ale presne to som potrebovala, aby som sa konečne zobudila a uvedomila si, čo sa so mnou deje. Uvedomila som si, že jedine ja môžem svoj stav zmeniť. Nemohla som sa už spoliehať na lekárov, sama som musela nájsť spôsob, ako opäť získať svoj starý život. A tak som nasledujúci týždeň strávila štúdiom holistických prírodných liečebných metód, čo ma napokon doviedlo k zmene stravovania.
Po hodinách surfovania na internete som natrafila na niekoľko úžasne inšpiratívnych ľudí, najmä na Američanku Kris Carrovú, ktorá mi zo dňa na deň zmenila život. Kris sa zmenou stravovania podarilo prekonať rakovinu, o čom napísala knihu, ktorú som si hneď aj objednala. Zároveň som si zaumienila, že keď sa jej podarilo poraziť takú chorobu ako rakovina, ja sa z tej mojej dostanem tiež. Hneď na druhý deň som z jedálneho lístka vyhodila mäsové a mliečne 8 môj príbeh produkty, cukor, lepok, všetky priemyselne spracované alebo chemicky ošetrené potraviny s prídavnými látkami a začala som jesť len potraviny založené na prírodnej rastlinnej báze. Určite si viete predstaviť, aká ťažká zmena to bola pre človeka, ktorý nikdy predtým nejedával ovocie a zeleninu, nieto ešte veci ako quinoa, pohánka alebo semienka chia. Nikdy nezabudnem na výraz tváre členov mojej rodiny, keď som doma vyhlásila, že budem bezlepková vegánka. Takých zmätených a prekvapených ľudí som asi ešte nikdy nevidela. Neviem, či verili, že vydržím aspoň jeden deň, ale moje odhodlanie vyskúšať to bolo väčšie. Jediným problémom zostávalo, že som netušila, čo vlastne budem jesť.

JEDLO LIEČI

Odhodlanie dať sa na zdravý stravovací režim ma neopúšťalo, až kým som si zrazu neuvedomila, že nielenže neviem, čo budem jesť, ale vlastne neviem ani variť! Zvládla som cestoviny
a praženicu, ale nič viac. Napriek tomu som chcela vyskúšať tento nový životný štýl, takže nasledujúce tri mesiace som každý deň jedla doslova to isté. Na raňajky banánovo-čučo- riedkovú ovsenú kašu, do ktorej som pridala ovocie hneď na začiatku, aby sa čo najlepšie rozmiešalo (pričom som, samozrejme, netušila, že týmto spôsobom sa chuť ovocia len zvýrazní). Na obed som mala pohánkovú hrianku s roztla- čeným avokádom a pečenými rajčinami: nesku- točná dobrota, ale nie každý deň! A na večeru cestoviny z hnedej ryže so zeleninovou omáčkou.

Viete si predstaviť, ako nehorázne som závidela všetkým, čo mali každý deň na výber širokú paletu fantastických pochúťok, zatiaľ čo ja som jedávala deň čo deň presne to isté. No predsa

sa dialo čosi úžasné: začala som sa cítiť lepšie! Príznaky choroby postupne slabli, vracala sa mi energia, a to bol zrazu ten najlepší pocit na svete. Liečba síce postupovala pomaly, ale napriek tomu ma neuveriteľne povzbudila. Vážne som sa nadchla pre to, do čoho som sa pustila, a práve v tom čase sa zrodil aj môj blog, Deliciously Ella alebo Lahodne s Ellou. Povedala som si, že ak budem písať blog a každý týždeň vyskúšam tri nové recepty, určite si tento spôsob varenia obľúbim, a presne to sa aj stalo.

Spomínam si na vtipné reakcie okolia, keď som vyhlásila, že píšem blog o jedle. Väčšina
sa začínala slovami „ale veď ty nevaríš“, čo bola až dovtedy svätá pravda. Keď som napríklad prvýkrát pozvala na večeru priateľa, pre istotu sa predtým doma najedol. Najskôr som si blog nechávala len sama pre seba, ale sľúbila som známym, že im ho po dvadsiatich článkoch ukážem, a vtedy sa to celé rozbehlo. Ako rástol počet čitateľov, postupne sa zvyšovali aj moje vedomosti a sebavedomie pri varení týmto celkom novým spôsobom, až o osemnásť mesiacov blog dosiahol viac než päť miliónov návštevníkov, čomu som nemohla uveriť. Čitatelia mi dokonca písali, ako im moje recepty zmenili život, čo bolo ohromne inšpirujúce. Mimochodom, niektoré z najmilších komentárov som pridala aj do tejto knižky.

Ako keby všetko toto nestačilo, stalo sa niečo ešte lepšie – vyliečila som sa! Experiment „zdravé jedlo“ naozaj zabral a o necelé dva roky som vysadila všetky lieky, ktoré by som inak musela brať do konca života. Cítila som sa zázračne: všetky príznaky choroby sa do jedného vytratili
a vzrástlo mi sebavedomie – a to všetko vďaka blahodarnej sile rastlín. Bolo to skvelé! Zrazu som sa cítila slobodne a naozaj sama sebou.

Rozhodnutie zmeniť stravovanie bolo určite najlepšie v mojom živote. Vďaka nemu som zvládla chorobu a mohla opäť žiť naplno. Prešla som zaujímavú cestu a mnohému som sa naučila, a preto píšem túto knihu – aby som sa s vami podelila o všetky svoje objavy. Chcela by som

tak premeniť negatívne na pozitívne. Viem, ako môže zdravé jedlo odraďovať, preto by som vám túto cestu rada uľahčila.

LAHODNÝ SVET

Zistila som, že existujú spôsoby, ako si zdravo pripraviť všetky obľúbené jedlá, či už čokoládové koláčiky brownies, pizzu alebo zmrzlinu. Treba sa len naučiť ako a ja vám prezradím všetky triky, na ktoré som doposiaľ prišla. Chcem však zdôrazniť, že nie som žiaden šéfkuchár, len rada varím a skúšam veci vo vlastnej kuchyni, a práve preto dúfam, že vám tým svoje recepty priblížim.

Prísť na koreň takémuto štýlu varenia mi trvalo zhruba šesť mesiacov a vždy, keď som vyskúšala nový recept, som sa sama čudovala, ako dobre sa mi podaril. Uvedomila som si hlavne dve veci: Po prvé, varenie týmto spôsobom je jednoduché. Skutočne veľmi jednoduché. Nechápala som, prečo si ho už dávno všetci nevychutnávame. Ďalej ma veľmi prekvapilo a nesmierne potešilo, ako rýchlo sa všetko dá pripraviť. Nemám chuť v kuchyni tráviť celé hodiny, koncept päťhodinovej prípravy jedného obeda sa mi odjakživa zdal trochu pritiahnutý za vlasy. Ja som však stihla
do pol hodiny prichystať pre priateľov výborné večerné pohostenie, ktoré si nevedeli vynachváliť. Naservírované jedlá na nich tak zapôsobili, až som sa cítila ako podvodníčka, lebo ich príprava bola celkom ľahká. Okrem toho ma tešilo, že som si cez týždeň vedela navariť lahodnú večeru len za desať minút. Nie je nič lepšie ako predstava, že po náročnom dni prídete domov a už o chvíľu vás čakajú luxusné a zároveň úžasne výživné hody!

Uvedomujem si, že stravovanie prírodnými potravinami na rastlinnej báze so sebou nesie niekoľko mierne negatívnych stereotypov, ktorým som aj ja kedysi verila. Keby ste mi pred piatimi rokmi povedali, že zo mňa bude bezlepková vegánka, len by som sa zasmiala. Dúfam však, že táto kniha zmení vaše názory, tak ako sa v priebehu času zmenili moje. Verím, že ponúkané recepty vám dokážu, že zdravé jedlo je viac než len neochutený šalát, varená zelenina či hlávka brokolice. Naopak, zdravé môžu byť aj mäkučké čokoládové brownies zo sladkých zemiakov, mrkvová torta s karamelovou polevou, jemná čokoládová pena, nádherné dúhové šaláty s krémovými dresingmi, perfektne dochutená pečená zelenina s domácim pestom, cuketové rezance s avokádovou omáčkou, hranolčeky zo sladkých zemiakov či pikantné kokosové karí.

Moje recepty sú bezlepkové, na rastlinnej báze a neobsahujú rafinovaný cukor, ale nebojte
sa, nepísala som ich s úmyslom pretvoriť vás všetkých na vegánov. Tak či tak slovo vegán veľmi neobľubujem, lebo poznám aj veľmi nezdravých vegánov. Namiesto toho som zástancom neupravovaných, prírodných potravín, ktoré telu poskytujú potrebnú výživu. Naozaj však nechcem ukazovať na niekoho prstom alebo vzbudzovať vo vás pocit viny, a už vôbec nečakám, že hneď
od zajtra sa začnete stravovať ako ja. Môžete si knihu prispôsobiť podľa seba, chcela som len, aby ste spoznali a možno si aj viac začali vychutnávať jedlá z rastlín, ktoré sú výborné a neuveriteľne ľahko sa pripravujú. Nemusíte však jesť stále týmto spôsobom, stačí si len recepty trochu upraviť. Pokojne pridajte niekoľko plátkov syra do pečených sladkých zemiakov, kúsok lososa ku quinoi, trochu jogurtu do smoothie alebo kvapku mlieka do čaju, to je predsa najmenej. A ak vám rastlinná strava nakoniec zachutí, budem sa len tešiť.

STRAVOVANIE PO NOVOM

Na začiatok by som vám odporučila začať 10 môj príbeh malými zmenami, povedzme dať si denne jednu porciu ovocia alebo zeleniny navyše. Napríklad pečené sladké zemiaky alebo avokádová nátierka guacamole sú výborným doplnkom k akémukoľvek jedlu a sú skutočne jednoduché na prípravu. Alebo si ráno pripravte smoothie, ktorého úžasným bonusom je, že vás nielen naštartuje a privedie na pozitívne myšlienky, ale blahodarne prospeje aj vášmu telu a celých vás rozžiari.

Na záver chcem ešte dodať, že žiť lahodne s Ellou neznamená rátať kalórie, ale výživnosť jedla. Nejde nám o to, aby sme držali diéty a odopierali si dobré jedlo, čo si mnohí predstavujú pod pojmom zdravá strava. Naopak, dúfam, že táto kniha zmení váš postoj, ako som ho kedysi zmenila ja, a že sa budete tešiť z vynikajúceho jedla a mať pritom skvelý pocit. Každý z nás občas dostane chuť na sladké, na tom nie je nič nezvyčajné, a v žiadnom prípade vám nechcem tvrdiť, že by ste si sladké mali odopierať. Vravím len, že existujú úžasné prírodné alternatívy, po ktorých sa budete cítiť oveľa lepšie, a že chutia rovnako, ak nie lepšie než priemyselne spracované zákusky plné cukru, na ktoré sme navyknutí. Rada by som aj vyvrátila mýty o tom, že z avokáda alebo mandlí sa priberá. Všetky potraviny, ktoré nájdete v tejto knihe, sú zdraviu prospešné a môžete ich jesť toľko, koľko sa vám zažiada, pretože vaše telo ich miluje a dodajú vám viac energie, než si vôbec viete predstaviť.

Veľmi sa teším zo svojho nového spôsobu stravovania. Začala som žiť úplne iným, fantastickým spôsobom a som šťastnejšia, ako som bývala kedykoľvek predtým. Cítim sa lepšie a všetko mi aj viac chutí; chuťové poháriky mám oveľa citlivejšie a už nikdy by som nedala prednosť cukríkom pred čokoládovými brownies zo sladkých zemiakov. Dúfam, že si vďaka mojej knihe zamilujete prírodnú stravu rovnako ako ja a že sa pri príprave týchto receptov a skúšaní nových budete aj vy cítiť úžasne!

Ella x